Z jakiej stali wybrać nóż na ryby?

Stal Sandvik 12C27 – dobry wybór. Życie potrafi zaskakiwać. Jak chociażby w momencie kompletowania swojego wyposażenia, z którym udamy się na wyczekiwane przez nas weekendowe ryby z przyjaciółmi. I chociaż mogłoby się z początku wydawać, że nóż na ryby może być jakikolwiek, pierwszy z brzegu, który mamy pod ręką, to okazuje się, że nic bardziej mylnego. Okazuje się bowiem, że na rynku stali, wykorzystywanej do produkcji różnego typu noży, jest bardzo wiele jej rodzajów. Z jakiej stali zatem wybrać ten, którego użyjemy, wybierając się na wędkowanie? Jeśli również jesteście ciekawi, zapraszamy do artykułu.

Co można o niej powiedzieć? Warto zacząć od tego, gdzie jest wytwarzana. Stal Sandvik 12C27 pochodzi ze Szwecji. Produkcja noży z jej użyciem, odbywa się natomiast na terenie Francji oraz Skandynawii. Wielu miłośników białej broni, mówi natomiast o tym, że noże, które są z niej zbudowane, są solidne oraz odporne na jakiekolwiek uszkodzenia. Są również przy tym, bardzo ostre. Wybierając zatem nóż na ryby, który będzie posiadał w swojej konstrukcji Stal Sandvik 12C27, zyskuje się pewność, że:

  • będzie w łatwy sposób się ostrzył
  • rzadko będzie tracił ostrość
  • nadawać się będzie, do obróbki różnego typu materiałów, nie tylko ryb

Stal Sandvik 12C27, bardzo często stosuje się w licznych nożach turystycznych. Co ciekawe, surowiec ten, nadaje się również do ostrzenia go zwykłą ostrzałką, którą stosujemy na co dzień w naszych kuchniach. Jeśli jesteście ciekawi, jaka jest twardość noży z wykorzystaniem stali Sandvik 12C27, spieszymy z odpowiedzią. Znajduje się w przedziale 57 – 59 HCR.

Jeśli zdecydujecie się na zakup noża na ryby, który zawierać będzie stal Sandvik 12C27, możecie być niemal pewni, że produkt ten będzie idealnie przygotowany, poprzez zahartowanie go do trudnych warunków. Zatem nawet w momencie jego kontaktu z wodą, nie musicie obawiać się o to, że w późniejszym czasie wystąpi na nim jakakolwiek rdza. Co na pewno jeszcze warto dodać to fakt, że stal ta, mocno wyróżnia się cenowo na tle innych podobnych tego typu produktów. Zatem zakup noża, który będzie ją zawierał to jednocześnie małe obciążenie naszych portfeli przy jednoczesnej pewności, że będzie nam on służył przez wiele lat.

Sandvik 12C27 to stal twarda, wybierana najczęściej noży przemysłowych oraz tych, które są stosowane właśnie w wędkarstwie. Dodamy tylko, że idealnie poradzi sobie również z pracą w lodzie, w związku z czym, zimowe łowienie ryb nie będzie stanowić już żadnego problemu.

Wybór noża na ryby

O czym jeszcze powinno się pamiętać przy wyborze noża na ryby? Przede wszystkim, wybór ten powinien satysfakcjonować nas przez wiele lat. Nóż wędkarski powinien przede wszystkim być:

  • odporny na jakiekolwiek ścieranie
  • sprężysty
  • odporny na pęknięcia

Jeśli już wpadnie nam w oko jakiś produkt, warto sprawdzić również, jaki ma skład chemiczny oraz w jaki sposób stal w nim zawarta została zahartowana. Da nam to pogląd na to, jak długo dany nóż wędkarski będzie mógł nam służyć. Wielu z nas swoje poszukiwania zawęża tylko do takich noży, które mają w sobie twardą stal. Powinno się jednak pamiętać, że tego typu surowiec, może być problematyczny jeśli chodzi o kwestię jego późniejszej obróbki. Warto również odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chce mieć się tylko nóż wędkarski, czy wielofunkcyjny. Jeśli jednak dalej czujecie się zakłopotani i nie wiecie, jaki wybrać, zawsze można poprosić o pomoc pracowników sklepów wędkarskich lub zasięgnąć opinii wśród innych użytkowników na forach internetowych o tej tematyce.

Wybór stali do noża na ryby w dobie dostępnych w internecie forów dedykowanym różnym tematom, nie powinien stanowić problemu. Jeśli jednak takowy się wydarzy, tak jak wspomnieliśmy przed chwilą, warto wtedy skorzystać z pomocy osób przeszkolonych w tym temacie. Wszystko po to, aby móc w pełni cieszyć się podczas wypadów na ryby ze swoimi znajomymi lub też samemu, jak kto woli.

Sprawdź też:

Autorzy