Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Jak szybko rozmrozić rybę?

mrożona-ryba

Czy to przy przygotowywaniu kotletów rybnych, czy innej potrawy potrzebujemy smacznej ryby. Problem pojawia się gdy nasza ryba jest dość zmrożona, a nam zwyczajnie brakuje czasu na to by czekać, aż cała się rozmrozi. Jak więc szybko rozmrozić rybę? Sposób na szybkie rozmrożenie ryby musi zatem być zarazem szybki jak i skuteczny, a jednocześnie nie powinien on zepsuć smaku naszego przyszłego dania. Poniżej przedstawiono niektóre skuteczne sposoby na poradzenie sobie z tym problemem.

Rozmrażanie ryby – sposób pierwszy (dla zwykłej ryby)

  1. Wyjmij rybę z zamrażalnika.
  2. Włóż ją pod bieżącą wodę. Woda najpierw musi być zimna i ocieplać się z upływem czasu aż stanie się letnia.
  3. Trzymaj rybę w ciepłej wodzie aż całkiem się rozmrozi.
  4. Połóż rybę na talerzu i posyp ją solą.

Szybkie rozmrażanie ryby – sposób drugi (dla ryby przeznaczonej do pieczenia)

  1. Tak jak poprzednio wyjmij rybę z zamrażalnika.
  2. Włóż rybę do piekarnika i poczekaj aż ten się nagrzeje wraz z rybą.
  3. Wyjmij rybę w momencie gdy jej temperatura będzie ci odpowiadała.

Szybkie rozmrażanie ryb – sposób trzeci (dla ryby w dzwonkach oraz w postaci filetów)

  1. Wyjmij rybę z zamrażalnika i pozostaw ją w woreczku foliowym (UWAGA! Woreczek nie może być rozerwany).
  2. Do dopasowanej wielkościowo miski wlej mleko w temperaturze pokojowej bądź letnią wodę.
  3. Włóż rybę do miski z mlekiem lub wodą. Po niedługim czasie zacznie ona odmarzać.
  4. Wyjmij rybę z woreczka i (w przypadku mleka, które zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia) kawałki ryby można włożyć bezpośrednio do mleka.
  5. W przypadku wody – gdy kawałki już odmarzły już trochę, wyjmij je z woreczka, posól i włóż do lodówki na kilka minut. Jeśli bardzo ci się spieszy możesz od razu wrzucić je na patelnię i smażyć trochę dłużej.

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *