Sprawdzony przepis na sumika karłowatego – zamiast wyrzucać, wykorzystaj!

Sprawdzony przepis na sumika karłowatego - zamiast wyrzucać, wykorzystaj!
Źródło: Getty Images Signature

Koluch, byczek, sumik amerykański – to jedne z licznych nazw tego gatunku. Niewątpliwie jest to szkodnik. Rzadko łowiony celowo przez wędkarzy. Osobiście nie znam nikogo, kto przepadałby za łowieniem tej ryby. Choć nawet małe sztuki są dość waleczne, ma on jedną zasadniczą wadę – kolce na płetwie grzbietowej i piersiowych. Ukucie powoduje ból i trudno gojącą się ranę.

Sumik karłowaty – co to za ryba?

Sumik karłowaty to ryba, która z racji swego inwazyjnego charakteru jest traktowana jako szkodnik. Zgodnie z regulaminem połowu, każda sztuka sumika karłowatego złowiona z łowiska musi zostać zabrana. Jest to związane z faktem, że ten gatunek bardzo dobrze się rozmnaża w naszych wodach. Do tego rywalizuje o pokarm z rodzimymi gatunkami. Wyjada również ikrę i narybek. W bardzo szybki sposób dominuje zbiorniki wodne. Adaptuje się do niesprzyjających warunków, a w dodatku jest wszystkożerny.

Atuty sumika karłowatego

Ma smaczne i delikatne mięso. Niemal nie ma ości i łusek. Dlaczego więc nie przyrządzić z niego smacznego posiłku? Mimo swojego negatywnego wizerunku, sumik karłowaty to ryba, która może okazać się smakowitym i wartościowym składnikiem potraw. Właśnie dlatego chcemy zaproponować prosty przepis na smażonego sumika karłowatego.

Smażony sumik karłowaty na maśle – przepis

Składniki:

  • 4 tuszki sumika
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji

Instrukcja:

  1. Oczyść rybę. Odetnij głowę wraz z płetwami piersiowymi (uwaga na kolce).
  2. Usuń kolec z płetwy grzbietowej.
  3. Wypatrosz rybę.
  4. Sumika karłowatego opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  5. W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i pieprzem.
  6. Obtocz ryby w mieszance mąki, soli i pieprzu.
  7. Na patelni rozgrzej masło klarowane na małym ogniu, dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 2 minuty.
  8. Umieść na patelni przygotowane ryby i smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie złote i chrupiące.
  9. Podawaj sumika skropionego z cytryną i posypanego natką pietruszki.

Smażony sumik karłowaty to szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznego dania. Podawaj go z ulubionymi dodatkami – np. frytkami, surówkami lub pieczonymi warzywami. Smacznego!

Podsumowanie

Większość wędkarzy sumiki zabija i wyrzuca. Niektórzy zostawiają je w krzakach/rowach dla okolicznej zwierzyny, czego robić nie polecamy. Zachęcamy, aby wypuszczać wszystkie ryby – jednak w przypadku tego gatunku – polecamy zabrać i wypróbować przepis na smażonego sumika!

Obserwuj nas

ZOBACZ TAKŻE

PODOBNE POSTY

ZOBACZ TAKŻE

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną.