Jak smażyć karpia?

Jak smażyć karpia?

Karp to ryba podawana podczas wieczerzy wigilijnej, ale nie tylko. Jest smaczny i zdrowy. W Polsce karpia można kupić albo złowić samodzielnie na przykład w Stawach Milickich na Dolnym Śląsku. Jest to ryba podawana najczęściej po usmażeniu. Można ją serwować z surówką, z ziemniakami, z chlebem. Każda forma jest jak najbardziej zalecana. Smażony karp, pachnący, z chrupiącą skórką to klasyka w polskich domach w świąteczne dni, lecz nie tylko.

Karp smażony – przepis

Jak usmażyć karpia, aby był smaczny? Należy wziąć jednego karpia ważącego do dwóch kilogramów, cztery cytryny, pięć łyżek tartej bułki, trzy łyżki mąki pszennej, sól oraz olej do smażenia. Karpia kroi się na dzwonka, wyciska się sok z trzech cytryn. Czwarta cytryna jest do krojenia w plasterki. Karpia obtacza się w soku z cytryn, układa się w misce i zostawia na pół godziny. Następnie osusza się karpia, rozgrzewa się olej na patelni, w głębokim talerzu miesza się mąkę z tartą bułką. Karpia soli się, obtacza się w tartej bułce i smaży się z obu stron tak, aby przybrał złocisty kolor. Można podawać z chlebem, bułką, surówką.

Skład potrawy:

  • Karp,
  • Bułka tarta,
  • Mąka pszenna,
  • Sól,
  • Olej,
  • Cytryna.

W wigilię przeważnie jest serwowany z pieczywem. To najłatwiejszy sposób na usmażenie karpia. W niektórych domach nie namacza się karpia w cytrynie, lecz od razu w bułce tartej. Ile domów, tyle zwyczajów na przygotowanie tej ryby. Niektórzy karpia pieką, inni gotują w parowarze. Metod jest wiele, ale smażony karp jest najpopularniejszy. Karpia można otoczyć w niezwykłej panierce: migdałach, orzechach, płatkach kukurydzianych. Można go doprawić pieprzem zamiast soli, można podać do niego sos pietruszkowy, orzechowy, skropić go cytryną. Dobre są także sosy chrzanowy lub grzybowy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy