Tuńczyk

Podstawowe informacje Rozróżniamy kilkanaście gatunków tuńczyków. Są to drapieżne ryby morskie należący do rodziny makrelowatych. Oto najpopularniejsze gatunki: Skóra przedstawionych ryb jest odpowiednio ukrwiona. Dzięki temu osobniki mogą utrzymać temperaturę swojego ciała wyższą od temperatury wody, która ich otacza. Tuńczyk to idealny pływak. W wodzie porusza się bardzo szybko. Pozwala mu na to jego opływowa budowa […]

Gładzica

Podstawowe informacje Gładzica, to płaska ryba morska, podobna do flądry i także należąca do rzędu płastug, czyli promieniopłetwych. Ich charakterystyczną cechą, jest położenie oczu z jednej strony ciała, podczas gdy drugi jest bezoki i niezabarwiony. W stadium larwalnym jest symetryczna i dopiero w trakcie wzrostu jej oczy przesuwają się na jeden bok głowy. Ryba morska […]

Miecznik

Podstawowe informacje Miecznik, nazywany również włócznikiem, występuje na otwartych toniach morskich i oceanicznych całego świata. Na terenie Europy ich populacje są obecne na Morzu Śródziemnym, Marmara, Czarnym i Azowskim. Niezwykle rzadko spotkamy go w strefach przybrzeżnych, co nie oznacza jednak, iż jest to niemożliwe. Kilkukrotnie przekonali się o tym polscy rybacy, którzy w latach 1939. […]

Żaglica

Podstawowe informacje Istiophorus platypterus, znana również jako żaglica atlantycka, to gatunek ryby morskiej z rodziny żaglicowatych (Istiophoridae). Żaglica jest rybą morską, a zajmujący się połowem tej ryby twierdzą, że jest to najszybsza ryba świata. Natomiast badania biologów i paleontologów wskazują, że pochodzenie ryby może być dawniejsze, niż wskazywały dotychczasowe teorie. Potrawy z przyrządzonej w odpowiedni […]

Flądra

Podstawowe informacje Nazwa łacińska flądry bałtyckiej to Platichthys flesus. Flądra należy do ryb flądrokształtnych, charakteryzujących się spłaszczoną, niesymetryczną budową. Oboje oczu umieszczone są zwykle po prawej stronie ciała. Według badaczy, zanim flądra wykształciła na drodze ewolucji te niespotykane cechy, gatunek przypominał wyglądem ryby okoniowate. Ta ryba znana jest również jako stornia. Kolejną nazwą, ale zdecydowanie […]

Okoń nilowy

Podstawowe informacje Okoń nilowy (Lates niloticus) jest gatunkiem ryby często spotykanym w polskich rybiarniach i supermarketach. Niewiele osób jednak wie, czym ta ryba się charakteryzuje. Nic dziwnego – nie jest to gatunek polski, więc lokalni wędkarze niekoniecznie mieli okazję się z nim zaznajomić. Okoń nilowy, zwany również latesem nilowym bądź okoniem Wiktorii, pochodzi z Afryki. Najczęściej występuje na […]

Śledź

Podstawowe informacje Śledź bałtycki (Clupea harengus membras) to gatunek ryby z rodziny śledziowatych. Ryba sledz żyje również w wodach Morza Bałtyckiego i jest jednym z najważniejszych gatunków ryb w tamtejszej ichtiofaunie. W obrębie gatunku wyszczególnić możemy dwa podgatunki, różniące się od siebie wyglądem oraz zachowaniem. Wyróżniamy śledzia atlantyckiego, znanego jako śledź pospolity czy śledź oceaniczny, […]

Troć wędrowna

Podstawowe informacje Troć wędrowna (Salmo trutta) to ryba anadromiczna. Gatunek ten występuje w wodach przybrzeżnych akwenów takich jak: Atlantyk, Morze Północne, Bałtyk. Ryba ta ma dość krępe ciało i charakteryzuje się kilkoma ważnymi szczegółami, które pozwalają odróżnić ten gatunek od innych ryb łososiowatych. Jakie cechy charakterystyczne posiada troć wędrowna? Jak łowić dany gatunek? W dzisiejszym […]

Tołpyga

Podstawowe informacje Tołpyga to ryba słodkowodna, którą można podzielić na dwa gatunki: tołpygi białe oraz pstre. Oba gatunki pochodzą z rodziny karpiowatych i choć ich naturalnym miejscem występowania jest południowo-wschodnia Azja, zamieszkują także słodkie akweny wodne na terenie całej Polski. Gatunek ten został introdukowany na teren naszego kraju w celu czysto gospodarczym. Łacińska nazwa tej […]

Szczupak

Podstawowe informacje Szczupak pospolity to drapieżny gatunek należący do rodziny szczupakowatych. Występuje niemal w całej Europie; zamieszkuje zarówno płynące, jak i stojące wody słodkie, a także przybrzeżne słonawe wody Bałtyku. Tarło szczupaka pospolitego rozpoczyna się w marcu i trwa do końca kwietnia.Choć trudne do porcjowania tak, aby uniknąć pozostawienia ości, mięso szczupaka jest wysoko cenione, […]