Jedną z popularniejszych ryb, która ląduje na polskich stołach podczas obiadu, jest łosoś. Ma on bowiem opinię ryby zdrowej, a to wszystko dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu, sprowadzaniu ciśnienia krwi do właściwego poziomu, zmniejszanie cholesterolu, zapobieganie powstawaniu choroby wieńcowej, czy też chorobom takim jak depresja.
Łosoś przede wszystkim kojarzy nam się z Norwegią. Można go złowić jednak także w wielu akwenach na terenie Polski – np. w rzekach takich jak Noteć, czy Wieprza, a także w samym Morzu Bałtyckim. Jedną z popularniejszych potraw z wykorzystaniem tej ryby jest łosoś w sosie koperkowym, na którego przepis przedstawiamy poniżej.
Łosoś w sosie koperkowym:
Składniki:
- 350 g filetu z łososia,
- 1 łyżkę sosu sojowego,
- łyżkę soku z cytryny,
- łyżeczkę oleju roślinnego,
- łyżeczkę syropu klonowego.
- 3/4 szklanki bulionu,
- szczyptę kurkumy,
- 3/4 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%,
- szczyptę pieprzu,
- 1/2 łyżki masła,
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Filet z łososia powinien zostać podzielony na dwie porcje. Dokładnie powinno się odciąć skórę. Po opłukaniu filetu trzeba doprawić go przyprawami, skropić sosem sojowym oraz sokiem z cytryny, olejem roślinnym, czy syropem klonowym. Gdy piekarnik zostanie odpowiednio rozgrzany, można polać łososia marynatą i włożyć go do środka na 15 minut. W przypadku sosu koperkowego należy zaś zagotować bulion razem z kurkumą. Należy też rozprowadzić mąkę w śmietance i dołożyć ją do bulionu. Potem to samo trzeba zrobić z masłem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Gdy sos będzie gotowy, można polać łososia i zasiąść do konsumpcji. Podawać można wraz z warzywami.