łosoś w sosie koperkowym

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Jedną z popularniejszych ryb, która ląduje na polskich stołach podczas obiadu, jest łosoś. Ma on bowiem opinię ryby zdrowej, a to wszystko dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu, sprowadzaniu ciśnienia krwi do właściwego poziomu, zmniejszanie cholesterolu, zapobieganie powstawaniu choroby wieńcowej, czy też chorobom takim jak depresja.

Łosoś przede wszystkim kojarzy nam się z Norwegią. Można go złowić jednak także w wielu akwenach na terenie Polski – np. w rzekach takich jak Noteć, czy Wieprza, a także w samym Morzu Bałtyckim. Jedną z popularniejszych potraw z wykorzystaniem tej ryby jest łosoś w sosie koperkowym, na którego przepis przedstawiamy poniżej.

Łosoś w sosie koperkowym:

Składniki:

  • 350 g filetu z łososia,
  • 1 łyżkę sosu sojowego,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • łyżeczkę oleju roślinnego,
  • łyżeczkę syropu klonowego.
  • 3/4 szklanki bulionu,
  • szczyptę kurkumy,
  • 3/4 łyżki mąki,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • szczyptę pieprzu,
  • 1/2 łyżki masła,
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny.

Filet z łososia powinien zostać podzielony na dwie porcje. Dokładnie powinno się odciąć skórę. Po opłukaniu filetu trzeba doprawić go przyprawami, skropić sosem sojowym oraz sokiem z cytryny, olejem roślinnym, czy syropem klonowym. Gdy piekarnik zostanie odpowiednio rozgrzany, można polać łososia marynatą i włożyć go do środka na 15 minut. W przypadku sosu koperkowego należy zaś zagotować bulion razem z kurkumą. Należy też rozprowadzić mąkę w śmietance i dołożyć ją do bulionu. Potem to samo trzeba zrobić z masłem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Gdy sos będzie gotowy, można polać łososia i zasiąść do konsumpcji. Podawać można wraz z warzywami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy