Przepisy rybne

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Jedną z popularniejszych ryb, która ląduje na polskich stołach podczas obiadu, jest łosoś. Ma on bowiem opinię ryby zdrowej, a to wszystko dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu, sprowadzaniu ciśnienia krwi do właściwego poziomu, zmniejszanie cholesterolu, zapobieganie powstawaniu choroby wieńcowej, czy też chorobom takim jak depresja. Łosoś przede wszystkim kojarzy nam się z Norwegią. Można go złowić jednak […]

Lin w śmietanie

Lin w śmietanie z porem, koperkiem czy natką pietruszki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lin jest rybą słodkowodną o złocistej barwie, drobnych łuskach, które pokrywa gruba warstwa śluzu. Najczęściej można go spotkać w zbiornikach z dużą warstwą mułu i bujną roślinnością, na przykład w jeziorach, stawach czy starorzeczach. Najłatwiej złowić go na spławik z łódki, […]

Karp w occie – przepis

Karp w zalewie octowej – przepis Jak przygotować karpia w zalewie octowej? Karp jest jedną z najbardziej znanych ryb w Polsce. Łowiska karpia znajdują się na terenie całego kraju. Karp jest rybą słodkowodną i łatwą w hodowli. W Polsce karpia można złowić w jeziorze, rzece lub stawie. Przez wędkarzy uważany jest za rybę waleczną, więc […]

Jak szybko rozmrozić rybę?

Czy to przy przygotowywaniu kotletów rybnych, czy innej potrawy potrzebujemy smacznej ryby. Problem pojawia się gdy nasza ryba jest dość zmrożona, a nam zwyczajnie brakuje czasu na to by czekać, aż cała się rozmrozi. Jak więc szybko rozmrozić rybę? Sposób na szybkie rozmrożenie ryby musi zatem być zarazem szybki jak i skuteczny, a jednocześnie nie […]

Jak smażyć karpia?

Karp to ryba podawana podczas wieczerzy wigilijnej, ale nie tylko. Jest smaczny i zdrowy. W Polsce karpia można kupić albo złowić samodzielnie na przykład w Stawach Milickich na Dolnym Śląsku. Jest to ryba podawana najczęściej po usmażeniu. Można ją serwować z surówką, z ziemniakami, z chlebem. Każda forma jest jak najbardziej zalecana. Smażony karp, pachnący, […]

Autorzy