Mrożonka w zanęcie

Mrożonka w zanęcie

Dodanie do zanęty dżokersa, czyli ochotki zanętowej, na wielu łowiskach ma często decydujący wpływ na końcowy wynik połowu. Nie bez powodu tak powszechnie używają jej wędkarze startujący w zawodach. Podobnie wykorzystuje się ją także w rekreacyjnym wędkowaniu, zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeżeli z jakiegoś powodu nie mamy pod ręką świeżego dżokersa, to warto pamiętać, że praktycznie w każdym zoologicznym sklepie kupimy mrożoną ochotkę służącą za pokarm dla ryb trzymanych w akwariach. Jedna porcja mrożonej ochotki przypomina wyglądem tabliczkę czekolady i waży około 100 gramów. Jej cena waha się w granicach 5–6 złotych. Mrożona ochotka może nie zastąpi w pełni świeżego i ruchliwego dżokersa, ale warto traktować ją awaryjnie, gdy nie mamy żywego dżokersa. Przyda się również jako zapas w razie spontanicznego wyjazdu nad wodę, gdy jest za późno, by robić zakupy.

Opisałem dla Was jak przygotować mrożonego dżokersa do użycia. Więcej informacji o „mrożonce w zanęcie” znajdziecie w Wędkarskim Świecie” 12/2017 na stronie 57. 

Autor artykułu

Paweł Daniec
Paweł Daniec stały współpracownik Profil autora

Komentarze (0)

Zaloguj się tutaj, aby dodać komentarz
« Wróc do listy
Storm