Wędkarski Świat

Forum
Teraz jest Pn, 16 września 2019, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 21 czerwca 2011, 16:30 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Mam problem.Podjołem się remontu tarasu.Rzecz polega na tym ze miałem przyklejc poodklejany kamien piaskowy do podsypki, ponieważ fugi zostały zniszczone przez zime i właśnie ten kamień leży sobie luźno.Wszystko ładnie, po pokrzyklejalem go klejem elastycznym mapei (mrozoodporny i takie tam pierdoly) i trzyma.Tlyko teraz czym mam uzupełnic fuge? Wczesniejsza przypomina jak by zaczyn?? sam nie wiem co to jest bo jak zmiatałem szczotka to sie kruszył.Ten kamień ma chropowara struktóre.Co by u bzastosować żeby po zafugowaniu zmyc nadmiar z kamienia i zeby nie zostawiało sladu na nim??
Aha spoina ma od 4mm do 3cm

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt, 21 czerwca 2011, 21:03 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 13 stycznia 2010, 22:47
Posty: 899
Lokalizacja: Shipwreck na Krańcu Świata
Podziękował : 1 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Łuksa napisał(a):
Aha spoina ma od 4mm do 3cm

Taka różnica? Łuksa jeśli to na tarasie ziemnym (a rozumiem, ze tak skoro jest podsypka) to proponuje fugi uzupełnić suchą zaprawą piasku i cementu. Rozsypujesz, wmiatasz w szczeliny, nadmiar zmiatasz, tylko nie od razu. Podobnie jak sie układa kostki brukowe. Można szczeliny wypełniać b.drobniutkim żwirkiem, no ale to bardziej przy kostce granitowej.

_________________
Nawet najlepszy sprzęt w rękach kiepskiego wędkarza jest tylko bezużytecznym rekwizytem poprawiającym jego samopoczucie.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 21 czerwca 2011, 22:53 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
dago napisał(a):
to proponuje fugi uzupełnić suchą zaprawą piasku i cementu

Też nad tym myslalem tylko ze czy to wytrzyma zime?? mysle ze słabo .Znacie może jakąs taka fuge może ,zeby nie zostawial sladu na kamieniu i dobrze schodziła przy wycieraniu nadmiaru?

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 21 czerwca 2011, 23:23 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 13 maja 2007, 20:23
Posty: 1442
Lokalizacja: Konin
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Piaskowiec jest kamieniem chłonnym zatem wszystkie fugi będą go brudziły gdy będą o konsystencji mokrej . Fuga którą mógłbyś rozrobić na prawie sucho to fuga krzemowa lub kwarcowa czyli gruboziarnista z wypełniaczem kwarcowym o większym ziarnie . Takie fugi stosuje się do na przykład cegły klinkierowej . Zanim przystąpisz do fugowania kup impregnat do piaskowca , nanieś go na kamień zgodnie z instrukcją a nawet dodaj 1 warstwę i dopiero po dokładnym wyschnięciu zacznij fugować wypełniając fugi ledwie wilgotną fugą czyli prawie suchą . Fugę rozrabiaj wiertarką z mieszadełkiem we wiaderku i dodawaj niewielkie ilości wody tak aby konsystencja fugi była prawie sucha ale przy mocniejszym ściśnięciu żeby się trzymała . W trakcie urabiania mogą z tej suchej zaprawy powstawać takie kuleczki i tak ma być wtedy jest dobrze . Nie dopuść do przemoczenia .
Jak przygotujesz fugę to nakładaj do szczelin i dociskaj jakimś płaskim paskiem blachy o szerokości dostosowanej do szerokości szczelin . Są takie specjalne kielenki do fugowania cegły klinkierowej . Nie zmywaj wodą ! ! ! Nadmiar zaprawy - fugi ( pamiętaj wilgotnej ,sypkiej fugi ) zmieć zmiotką lub pędzlem . To wszystko . Życzę udanej zabawy . Pozdrawiam Paweł B .

_________________
Chęć szuka sposobu a niechęć usprawiedliwienia .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 22 czerwca 2011, 06:06 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
A ja bym polecił "zaprawę do klinkieru" np "baumit" do kładzenia tej zaprawy-fugi polecałbym urządzenie typu "smarownica" nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale wygląda to jak "towociarka" lub urządzenie do "strojenia" tortów(tyle że większe). To do nakładania fugi, a potem fugownicą o której wspominał Paweł trza by to ładnie "rozsmarować" i wygładzić.

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 22 czerwca 2011, 09:45 
Online
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lutego 2006, 18:22
Posty: 5061
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 52 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Impregnowanie piaskowca to podstawa, jednak nawet kilkakrotne impregnowanie nie zabezpieczy tego kamienia przed zabrudzeniem fugą, bo nie o to w impregnowaniu chodzi. W tym przypadku impregnat zagęszcza piaskowiec, który z natury jest materiałem bardzo chłonnym. Impregnacja powinna zagęścić kamień na tyle, by ograniczyć nasiąkanie wodą, a co za tym idzie uniemożliwić rozwijanie się grzybów, pleśni, glonów...
Co zaś do samej fugi - wybór masz duży, a i koledzy coś Ci już proponowali.
Zapomnieliście tylko, albo po prostu nie napisaliście o jednej istotnej sprawie - funkcji jaką ma spełniać taka fuga, a ma ona łączyć ze sobą w sposób elastyczny przystające kamienie i tylko kamienie. Nie można napchać fugi do samego podłoża, bo wtedy połączy ona ze sobą elementy stałe i ruchome, co w konsekwencji będzie skutkować tym, że za jakiś czas Łuksa znowu zwróci się do Nas z tym samym pytaniem :grin:
Fuga ma łączyć tylko kamień, natomiast nie może go wiązać z podłożem. I tu zastosowanie mają pręty z pianki poliuretanowej, którymi wypełniamy dolną część spoin, a dopiero na to kładziemy fugę.
Biorąc to pod uwagę obstawałbym przy fugach elastycznych, ale tylko tych przeznaczonych dokładnie do fugowania okładzin z kamienia. Żadnych silikonów, bo są one po prostu tłuste i zaraz będziesz miał fugi z tłustymi obwódkami. Przy okazji pamiętaj też, by zagruntować powierzchnię kamienia do której będzie przystawać fuga. Miejsce połączenia to punkt newralgiczny. Zagruntowanie go nie tylko zabezpieczy przed zawilgoceniem, ale też zwiększy przyczepność, co w konsekwencji wpłynie na trwałość fugi.
A wracając do problemu brudzenia piaskowca fugą - użyj zwykłej taśmy maskującej, zabezpieczysz w ten sposób kamień przed zabrudzeniem równie skutecznie, jak to ma miejsce w przypadku innych robót budowlanych :grin:

Powodzenia

_________________
"Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny" - Władysław Grzeszczyk
"Ani bowiem talent bez wiedzy, ani wiedza bez talentu nie mogą stworzyć doskonałego mistrza" - Witruwiusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 22 czerwca 2011, 16:27 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Dobry temat, tym bardziej że jest tu kilku "branżystów" więc i ja sie podłącze (a propo podobno Spinstar jest specjalistą od elewacji z piaskowca);
Mam plan sie "budować" a właściwie nie mam planu bo już trzeci odwaliłem. :evil: , kurde nie moge sie zdecydować z czego budować, tzn rozważam znowu drewno, nie nawidze co prawda drewna bo zbyt dużo miałem z nim problemów; a to sie rozsycha, a to nabierze wilgoci, a to farba schodzi.... Ale z drugiej strony dużo ludzi mówi mi że na takiej działce to tylko z drewna, inny nie pasuje, aa, działkę kilku z Was zna, dodam tylko że jest to wieś która ma 3 (słownie; trzy) domy, w tym dwa zamieszkałe, pośród łąk, przy polnej drodze, może i faktycznie "murowanka" nie pasuje, a może zrobić z cegły i obszalować drewnem, macie jakieś pomysły??

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 22 czerwca 2011, 23:03 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
hehe zrobilem troszke inaczej no trudno. Cement potrlandzki i piasek dekoracyjny wymieszalem 1;1 wsypalem w szczeliny zmiotłem nadmiar zmiotką ,fakt troche kamien sie ubrudził .Chu...o ale jadnakowo .Polałem wodą całość.jeszcze raz zmiotłem zaczyn ktory został na kamieniu i całosc przykrylem folia do jutra zeby za szybko nie wysło.Jutro poleje wodą jeszcze raz i wytre kamien, jak zjaśnieje to trudno , i tak za jakiś czas ta pierwsza warstwa zejdzie.Przynajmniej tak mi sie wydaje.
włóczykij napisał(a):
I tu zastosowanie mają pręty z pianki poliuretanowej, którymi wypełniamy dolną część spoin, a dopiero na to kładziemy fugę.

tak samo sie robi na "swietlikach "a fuge kładzie sylikonem z kiszek.

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 23 czerwca 2011, 20:40 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 4 lutego 2008, 23:54
Posty: 341
Lokalizacja: radom,NY,NJ,BP,Vaud
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
maniek72 napisał(a):
tzn rozważam znowu drewno,
W takim miejscu tylko drewno,bal na kamieniach ,na dachu ziemia i trawa.Takie domy maja cos pieknego w sobie;pustaki,tynki, wylewki, hektary terakoty...no nie wiem Maniek,po Tobie bym sie tego nie spodziewał :mrgreen: :wink:

_________________
zvidluck
www.przyjacielebugu.cba.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 23 czerwca 2011, 21:00 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
zvidluck napisał(a):
na dachu ziemia i trawa


Tak fajnie wyglada tylko takie dachy sa robione w szwecji?!? Myśle że polscy budowlani by nie sprostali temu zadaniu ,poniewaz raczej niewidoczne sa takie domy w Polsce wiec nie paja praktyki.DTaki dach trzeba dobrze za izolować.HEHE koszenie trawy dobrze by wygladało:DMi sie bardzo podobaja dachy ze strzechy, dobrze zaimpregnowana sie nie jara ,trzyma ciepło no i wyglada :

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 23 czerwca 2011, 21:16 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 22 stycznia 2008, 17:51
Posty: 5048
Lokalizacja: Fordon/CINcinati
Podziękował : 92 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy
Łuksa napisał(a):
Tak fajnie wyglada tylko takie dachy sa robione w szwecji?!?

Chyba raczej w Szkocji. Darń zapewnia świetną izolację.
Maniek, zbuduj chatkę z kamienia, bo z drewna to Ci może kiedyś popłynąć :D

_________________
www.kolo4bydgoszcz.vot.pl

"Kobiety nie zmienisz. Możesz zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia." A.Poniedzielski.
"W czasie deszczu ryby mokną"Radowan Dragunov


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 23 czerwca 2011, 22:26 
Online
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lutego 2006, 18:22
Posty: 5061
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 52 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
zvidluck napisał(a):
W takim miejscu tylko drewno,bal na kamieniach

Już dawno radziłem mańkowi to samo
zvidluck napisał(a):
na dachu ziemia i trawa.

a to jeszcze bardziej wkomponowało by Twój dom w otaczający krajobraz.
Łuksa napisał(a):
Myśle że polscy budowlani by nie sprostali temu zadaniu ,poniewaz raczej niewidoczne sa takie domy w Polsce wiec nie paja praktyki.

Łuksa, w Polsce jest coraz więcej budynków z "dachem zielonym", a nie widzisz ich pewnie dlatego, że na razie prym wiodą budynki użyteczności publicznej i inne biurowce posadowione w gęstej zabudowie miejskiej, w której nie ma miejsca na tradycyjne tereny zielone. Tam właśnie zastosowane dachy zielone rekompensują w jakimś stopniu to co wcześniej na miejscu budynku rosło.
Co zaś do polskich fachowców - radzą sobie świetnie z takim zadaniem, a polskie firmy specjalizujące się w dachach zielonych już dawno przestały być czymś niezwykłym :grin:

_________________
"Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny" - Władysław Grzeszczyk
"Ani bowiem talent bez wiedzy, ani wiedza bez talentu nie mogą stworzyć doskonałego mistrza" - Witruwiusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 24 czerwca 2011, 08:29 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 12 kwietnia 2011, 21:19
Posty: 313
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Maniek tak jak napisał zvidluck, dodał bym że kamień na tym bal, kamienne kominy, schody i taras wszystko na wysokiej podmurówce oczywiście z kamienia ,polny kamień dobra sprawa,To wszystko rzecz gustu :smile:

_________________
Wędkarstwo Moją Pasją
CASTING///SPINING


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 24 czerwca 2011, 08:39 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
No własnie chodzi o to że taka opcja nie wchodzi raczej w grę; mam kumpla ktory mieszka w takim domu- non stop coś mu tam pęka, myślę raczej o jakiejś imitacji bala; szalówce, szkieletówce....

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 24 czerwca 2011, 09:32 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt, 12 kwietnia 2011, 21:19
Posty: 313
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 razy
Maniek moim zdaniem drewno nie będzie współgrało np. z pustakiem chodzi mi tu o pracę jednego i drugiego o rozszerzalność , Maniek walnij cały dom z kamienia kosmos ,wypas i pięknie wygląda a dach z trzciny .

_________________
Wędkarstwo Moją Pasją
CASTING///SPINING


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 15:36 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Tak to znów ja :mrgreen:
Luknijcie na moj tajemniczy rysunek
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... uuyiz.jpg/
Pytanko jest tego typu.
Czy jest jakaś norma określajaca jaka ma być maxymalna szczelina pomiedzy ramą okienną a otworem??

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 15:47 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 2 grudnia 2007, 01:53
Posty: 937
Lokalizacja: Jędrzejów (Świętokrzyskie)
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 0 razy
Podobno wszystko zależy od samych wymiarów okna i ilości punktów kotwiczących owe okno.
Kolega który robi mówi że max to 5cm ze powyżej to okno zaczyna żyć swoim życiem a później są wzywani notorycznie na ustawianie okien bo się przestawiają wichrują no jakoś tak to określił.

_________________
Ryb się nie łowi sprzętem a umiejętnościami.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 15:53 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wiesz mi bardziej chodzi o to zeby nie było mostków termicznych.Dzis montowali okna znajomemu i własnie zrobili tak ze z jednej storny jak i z drugiej jest po 4cm szczelina, fakt zapełnili to pianka i tykniem ,no ale szczelina łacznie 8cm to lekka przesada.Powiedziałem mu ze troche sie rypneli w wymiarach i za mała rame mu zrobili.Chce sie dowiedzieć czy okreslaja to jakieś normy.
Wiadomo mniejsza rama to mniej bawisz sie z takim montarzem,walisz na kołki piankujesz szpachelka pojedziesz prowizoryczny tynk i heja,a potem sciana przy ramie sie "poci":/

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Ostatnio edytowano Śr, 2 listopada 2011, 15:55 przez Łuksa, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 15:53 
Online
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr, 22 lutego 2006, 18:22
Posty: 5061
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 52 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Łuksa napisał(a):
Czy jest jakaś norma określajaca jaka ma być maxymalna szczelina pomiedzy ramą okienną a otworem??


na szerokości otworu 2÷6 cm
na wysokości otworu 5÷9 cm

Te i podobne informacje znajdziesz w pewnej opasłej księdze o dźwięcznej nazwie "Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót"

_________________
"Człowiek, który sam sobie wystarcza, nikomu nie jest potrzebny" - Władysław Grzeszczyk
"Ani bowiem talent bez wiedzy, ani wiedza bez talentu nie mogą stworzyć doskonałego mistrza" - Witruwiusz


Ostatnio edytowano Cz, 1 stycznia 1970, 01:00 przez włóczykij, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 15:58 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 7 grudnia 2007, 21:28
Posty: 675
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
włóczykij napisał(a):
na szerokości otworu 2÷6 cm
na wysokości otworu 5÷9 cm

Właśnie mi o to chodziło:D
Dziekówka
włóczykij napisał(a):
Te i podobne informacje znajdziesz w pewnej opasłej księdze o dźwięcznej nazwie "Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Robót"

Niestety ja mam "Poradnik majstra budowlanego" i nie mogłem nigdzie tego znaleść.
Tym o to miłym akcentem Grześ zyskuje"Pomógł' ja zmieniam sie na zaawansowanego forumowicza,a znajomy bedzie miał wymieniane okna.Wszyscy powinni być zadowoleni:D

_________________
http://kwejk.pl/obrazek/683175/walka.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 16:05 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Łuksa napisał(a):
Wszyscy powinni być zadowoleni:D

EeeEe, nie wszyscy- zapomniałeś o firmie montującej okna :mrgreen:

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 2 listopada 2011, 17:45 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 13 maja 2007, 20:23
Posty: 1442
Lokalizacja: Konin
Podziękował : 0 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Mostek termiczny może powstać wtedy gdy będziesz miał za mało piany i tynk cementowy czy gipsowy będzie dotykał do ramy okna . Prawidłowo wnęka okna na zewnątrz powinna być oklejona styropianem w taki sposób aby płyty dochodziły do ramy okna i częściowo ją przykrywały . Od wewnątrz wnękę można już przytynkować do krawędzi ramy lub delikatnie ją zakryć . Żeby okno nie wichrowało się gdy dane jest trochę więcej piany wystarczy od spodu pod belki pionowe okna podłożyć podkładki drewniane . Taki zabieg zabezpiecza przed osiadaniem okna . Można też zastosować kotwy które montuje się przez ramę do nadproża okiennego czyli do belki betonowej nad oknem . Takie zabiegi gwarantują , że okno długie lata będzie pracowało nienagannie i nie będzie z nim żadnych kłopotów . 4cm piany przy bocznych belkach okna w niczym nie przeszkadza a nawet poprawia izolację cieplną jeśli zachowane są wymiary wnęki okiennej na zewnątrz jak i wewnątrz tak jak pisałem wyżej . Pozdrawiam .

_________________
Chęć szuka sposobu a niechęć usprawiedliwienia .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 3 stycznia 2012, 10:44 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Marika napisała;
Cytuj:
tutaj częstym zjawiskiem jest to, że ludzie budują się przy rzekach które co roku wylewają, jakoś udaje im się to ubezpieczyć i co roku dostają odszkodowania i płaczą w telewizji jak im to źle bo ich zalało.

U mnie jest jeszcze ciekawiej; miejscowi "rolnicy" potrafią jeszcze wziąść odszkodowanie za rzekome zborze, które im rzeka wypłukała, czy zwierzęta które rzekomo popłynęły z prądem... Tak że całkiem nieźle można na tym zarobić :mrgreen:
Natomiast w kwestii budowy domu na terenie zalewowym, to mogę Wam trochę napisać; Na każdym dokumencie; poczynając od warunków zabudowy, poprzez warunki przyłącza elektrycznego,wodnego, i wreszcie na samym zezwoleniu na budowę jest wyraźnie- tłustym drukiem zaznaczone,że teren zalewowy, i że budowa na własną odpowiedzialność. Taką ciekawostką jest że ja jeszcze dodatkowo musiałem otrzymać zezwolenie na budowę z RDOŚ-u,Zarządu Polskich Parków Krajobrazowych i Regionalnego Zarządu Gospodarki wodnej- Zarząd Zlewni Wisły lubelskiej iBugu granicznego- i dalej na każdym z tych dokumentów gęstym drukiem; Teren uznany jako zalewowy a mimo to bez większych problemów uzyskałem stosowne zezwolenia od tych instytucji, i fudamenty już są :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 3 stycznia 2012, 13:41 
Offline
Zaawansowany Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt, 9 stycznia 2009, 00:48
Posty: 522
Lokalizacja: Dolina M......y
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jak tylko będziesz mógł dom( i inwentarz) ubezpieczyć, to puść obok parę kózek,kurek,pawi i podtapiaj je co jakiś czas a kaska będzie płynąć strumieniem nie węższym niż Bug... PS Moja inwestycja już zadaszona :lol:

_________________
Nie wstydzę się Jezusa! www.mt1033.pl
Jędrzejowski Klub Spinningowy "Trout"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt, 27 marca 2012, 20:33 
Offline
Forumowy Wyga
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn, 28 grudnia 2009, 16:32
Posty: 3103
Lokalizacja: Stare Stulno
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Mam szybkie - pilne pytanie; walnela mi rura doprowadzająca wodę na moim podwórku- ale to nasze "wodociągi" ją montowały, przerwało mi kostkę i wywaliła w górę fontanna wody, i mam pytanie; czy to ja mam teraz to rozkopać i ułożyć kostkę z powrotem na swój koszt, czy to ich działka, bo czuje że mnie "ładują" a koparkę już i tak im obiecałem swoją- bo rzekomo ich jest mocno zajęta, a teraz jeszcze karzą mi przygotować jakieś samochody do wywożenia ziemi i ekipę do powtórnego położenia kostki, plus beton, piach itd...
Jak to powinno być "prawnie" ??

_________________
http://www.bagnaumanka.pl/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL