Akwarystyka

Molinezja Ostrousta (Poecilia sphenops)

Molinezja Ostrousta zwana też Molinezją Ostropyską to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny piękniczkowatych, należącej do rzędu karpieńcokształtnych. Jest jedną z bardziej popularnych ryb akwariowych, cechującą się miękkimi ruchami. W naturalnych warunkach rybka ta występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. Zamieszkuje tereny nizinne nad Zatoką Meksykańską, od Meksyku, z którego pochodzi, aż po Kolumbię. W akwarystyce najbardziej znaną jej odmianą jest odmiana czarna, „Black Molly”, choć możemy wyróżnić wiele odmian kolorystycznych (np. księżycowa, złota, zielona, marmurkowa).

Charakterystyka

Molinezje są rybami ruchliwymi, wytrzymałymi, towarzyskimi, ufnymi, o miłym usposobieniu. Dobrze nadają się do wielogatunkowego akwarium. Najczęściej jednak hoduje się je wraz z innymi rybkami piękniczkowatymi. Są to ryby stadne, dlatego powinno się je hodować w większej ilości. Należy też pamiętać, że Molinezja jest rybą wrażliwą na niską temperaturę wody, a także na jej wahania. Jeśli chodzi o wielkość, to samice osiągają 8 cm w warunkach akwariowych (w naturalnych 10 cm), a samce osiągają 6 cm w warunkach akwariowych (w naturalnych 8 cm). Samce mogą wykazywać się agresją, dlatego przy hodowaniu zaleca się trzymać jednego samca i więcej samic lub grupę samców tak, aby nie dochodziło do walk.

Rozmnażanie

Molinezje są gatunkiem łatwym do rozmnażania. Mioty mogą liczyć do 10 do 80 sztuk, przy czym istnieje ryzyko zjadania potomstwa przez samicę, dlatego należy ją przenieść na czas porodu do osobnego zbiornika. Ponadto występuje tutaj dymorfizm płciowy – samice mogą zmienić płeć.

Karmienie

Molinezja to ryba żarłoczna. Odżywia się wszelkimi żywymi i suchymi pokarmami, które są dostępne w sklepach zoologicznych. Można podawać jej też roślinne pokarmy, zwłaszcza glony. Należy je trzymać w większym akwarium, najlepiej 100 litrowym. Molinezje muszą mieć przestrzeń do pływania. Akwarium powinno być dobrze oświetlone, obsadzone roślinami przy ściankach i dobrze filtrowane.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autorzy