Podstawowe informacje
Ryba lin (łac. Tinca tinca) to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Jest to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskich wodach, chętnie łowiona zarówno przez wędkarzy amatorów, jak i uczestników zawodów czy mistrzostw. Lin jest rybą spokojnego trybu życia, zazwyczaj związaną z dnem zbiornika wodnego. Jest ważnym gatunkiem ze względu na swoje znaczenie gospodarcze. Obecnie jest hodowany w wielu krajach, w tym również w Polsce, a jego mięso uważane jest za smaczne i wartościowe odżywczo.
Jak wygląda lin? Opis wyglądu
- Jest to ryba, która charakteryzuje się złoto miedzianą lub złoto zieloną barwą;
- Lin ryba posiada drobną łuskę, na której jest gruba warstwa śluzu;
- Największe liny osiągają wagę około 5 kilogramów, jednak w Polsce dozwolone jest łowienie mniejszych okazów, które nie przekraczają 2 kilo wagi;
- W zależności od siedliska i trybu życia odcienie łusek mogą wahać się od oliwkowej, przez brązową, do zielonkawej;
- Oczy tej ryby są stosunkowo małe w porównaniu do rozmiarów ciała. Mają owalny kształt i są umieszczone po bokach głowy. Ich kolor zależy od siedliska, w którym żyją — zazwyczaj są ciemnobrązowe lub czarne.
Gdzie występuje lin?
Liny uwielbiają muliste dna, z tego względu można najczęściej złowić je w jeziorach i stawach. Lin ryba występuje na obszarze Europy i Azji Zachodniej, od Wielkiej Brytanii i Hiszpanii na zachodzie, po Ural i Syberię na wschodzie. Również w Polsce jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych gatunków ryb słodkowodnych, występujących w jeziorach, stawach, zbiornikach zaporowych oraz wolno płynących rzekach. Natomiast dodać należy, że lin jest rybą tolerancyjną i potrafi przystosować się do różnych warunków siedliskowych, dlatego można go spotkać w wielu typach wód, od nizinnych po górskie.
Lin – Odżywianie
W menu przedstawionej ryby znaleźć można głównie:
- małe bezkręgowce;
- owady;
- mięczaki;
- skorupiaki
- bardzo małe ryby, które znajduje w swoim siedlisku.
W okresie zimowym lin zmienia swoje preferencje żywieniowe i odżywia się głównie larwami owadów, które zimują w dnie zbiorników wodnych.
Metody połowu i dodatkowe informacje
Ryby te najlepiej łowić od połowy maja do połowy czerwca, potem ryby wchodzą w okres tarła. Następnie można łowić je późnym latem i wczesną jesienią. Liny najlepiej biorą w pochmurną pogodę z niewielkim wiatrem lub w nocy. Jaką przynętę przygotować na lina? Białe lub czerwone robaki, kukurydza, bułki lub chleb. Lin także skusi się na zanętę w postaci sypkiej – kupimy ją w każdym sklepie wędkarskim. Te ryby najlepiej łowić na zestaw ze spławikiem przy użyciu łódki. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby rybę tą łowić z gruntu. Jednakże warto pamiętać o wymiarach i okresach ochronnych tych ryb.
Wymiar ochronny wynosi 25 centymetrów, zaś okresu ochronnego nie ma. Jako ciekawostkę dodamy, że największy lin złowiony w Polsce miał 65 centymetrów i 4,50 kilograma. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w złowieniu tej ryby, to nic nie stoi na przeszkodzie – do dzieła, z pewnością będziesz bardzo zadowolony ze złowionego okazu.
Polecane metody połowu linów:
Jak przyrządzić lina?
Lin w śmietanie to jeden z najlepszych przepisów na przyrządzenie tej królewskiej ryby. Poniżej prezentujemy tenże przepis.
Składniki:
- filety z lina (ok. 500g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Lin w śmietanie – Przygotowanie:
- Filety z ryby opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem.
- Następnie na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula zacznie mięknąć, dodaj filety z ryby i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmij rybę z patelni i odłóż na bok.
- Następnie do patelni dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Potem wlej bulion warzywny i śmietanę, mieszaj, aż sos zacznie się zagęszczać.
- Do sosu dodaj ponownie filety z ryby i duś na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż ryba będzie miękka.
- Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!