Lin

Lin

Podstawowe informacje

Ryba lin (łac. Tinca tinca) to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Jest to jedna z najbardziej popularnych ryb w polskich wodach, chętnie łowiona zarówno przez wędkarzy amatorów, jak i uczestników zawodów czy mistrzostw. Lin jest rybą spokojnego trybu życia, zazwyczaj związaną z dnem zbiornika wodnego. Jest ważnym gatunkiem ze względu na swoje znaczenie gospodarcze. Obecnie jest hodowany w wielu krajach, w tym również w Polsce, a jego mięso uważane jest za smaczne i wartościowe odżywczo.

Jak wygląda lin? Opis wyglądu

  • Jest to ryba, która charakteryzuje się złoto miedzianą lub złoto zieloną barwą;
  • Lin ryba posiada drobną łuskę, na której jest gruba warstwa śluzu;
  • Największe liny osiągają wagę około 5 kilogramów, jednak w Polsce dozwolone jest łowienie mniejszych okazów, które nie przekraczają 2 kilo wagi;
  • W zależności od siedliska i trybu życia odcienie łusek mogą wahać się od oliwkowej, przez brązową, do zielonkawej;
  • Oczy tej ryby są stosunkowo małe w porównaniu do rozmiarów ciała. Mają owalny kształt i są umieszczone po bokach głowy. Ich kolor zależy od siedliska, w którym żyją — zazwyczaj są ciemnobrązowe lub czarne.
lin-spinning
Źródło: Wędkarski Świat. 2019 r.

Gdzie występuje lin?

Liny uwielbiają muliste dna, z tego względu można najczęściej złowić je w jeziorach i stawach. Lin ryba występuje na obszarze Europy i Azji Zachodniej, od Wielkiej Brytanii i Hiszpanii na zachodzie, po Ural i Syberię na wschodzie. Również w Polsce jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych gatunków ryb słodkowodnych, występujących w jeziorach, stawach, zbiornikach zaporowych oraz wolno płynących rzekach. Natomiast dodać należy, że lin jest rybą tolerancyjną i potrafi przystosować się do różnych warunków siedliskowych, dlatego można go spotkać w wielu typach wód, od nizinnych po górskie.

Lin – Odżywianie

W menu przedstawionej ryby znaleźć można głównie:

  • małe bezkręgowce;
  • owady;
  • mięczaki;
  • skorupiaki
  • bardzo małe ryby, które znajduje w swoim siedlisku.

W okresie zimowym lin zmienia swoje preferencje żywieniowe i odżywia się głównie larwami owadów, które zimują w dnie zbiorników wodnych.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Ryby te najlepiej łowić od połowy maja do połowy czerwca, potem ryby wchodzą w okres tarła. Następnie można łowić je późnym latem i wczesną jesienią. Liny najlepiej biorą w pochmurną pogodę z niewielkim wiatrem lub w nocy. Jaką przynętę przygotować na lina? Białe lub czerwone robaki, kukurydza, bułki lub chleb. Lin także skusi się na zanętę w postaci sypkiej – kupimy ją w każdym sklepie wędkarskim. Te ryby najlepiej łowić na zestaw ze spławikiem przy użyciu łódki. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby rybę tą łowić z gruntu. Jednakże warto pamiętać o wymiarach i okresach ochronnych tych ryb.

ryba lin
Źródło: Artur K. lin złowiony jeziorze Łabuny Duże. Zdjęcie z bazy rekordów

Wymiar ochronny wynosi 25 centymetrów, zaś okresu ochronnego nie ma. Jako ciekawostkę dodamy, że największy lin złowiony w Polsce miał 65 centymetrów i 4,50 kilograma. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w złowieniu tej ryby, to nic nie stoi na przeszkodzie – do dzieła, z pewnością będziesz bardzo zadowolony ze złowionego okazu.

Polecane metody połowu linów:

Jak przyrządzić lina?

Lin w śmietanie to jeden z najlepszych przepisów na przyrządzenie tej królewskiej ryby. Poniżej prezentujemy tenże przepis.

Składniki:

  • filety z lina (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
lin w śmietanie
Źródło: GettyImages.com (Canva)

Lin w śmietanie – Przygotowanie:

  1. Filety z ryby opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem.
  2. Następnie na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Kiedy cebula zacznie mięknąć, dodaj filety z ryby i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Wyjmij rybę z patelni i odłóż na bok.
  5. Następnie do patelni dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
  6. Potem wlej bulion warzywny i śmietanę, mieszaj, aż sos zacznie się zagęszczać.
  7. Do sosu dodaj ponownie filety z ryby i duś na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż ryba będzie miękka.
  8. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE