Karaś - ryba karaś, pospolity i srebrzysty, brania. karaś srebrny

Karaś

Podstawowe informacje

Karaś (Carassius gibelio) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. Inne nazwy to karaś srebrzysty lub karaś pospolity. Dodajmy też, że niekiedy przez wędkarzy zwany jest „japońcem”. Ryba ta pochodzi z Azji, ale została szeroko rozpowszechniona na całym świecie ze względu na swoją odporność na zanieczyszczenie wody i łatwość hodowli. Warto jednak zaznaczyć, że ten gatunek potrafi zdominować ryby w stawie i wówczas wpływa niekorzystnie na ekosystem. Stanowi jednak pożywienie dla szczupaków, sandaczy i innych drapieżników.

Jak wygląda karaś srebrzysty?

Oto kilka najważniejszych cech, którymi można opisać przedstawiony gatunek:

  • Ryba karaś zazwyczaj osiąga długość około 40-50 cm, a jej masa wynosi od 1 do 2 kg;
  • Srebrzysty kolor ciała;
  • Wysokie ciało z zaokrąglonym brzuchem;
  • Łuski duże i łatwo odchodzące;
  • Płetwy brzuszne umieszczone stosunkowo nisko na ciele.
Karaś Krystiana N. z bazy rekordów WŚ
Karaś Krystiana N. z bazy rekordów WŚ

Warto dodać, że ten gatunek może się krzyżować z innymi rybami np. z karasiem złocistym. W takim wypadku kolor łusek może mieć odcienie złota lub miedzi.

Gdzie występuje ryba karaś?

Występuje w nizinnych wodach śródlądowych, a także tych wolno płynących oraz stojących. Toleruje niewielką ilość tlenu, toteż podobnie jak lin, przebywa przy mulistym i miękkim dnie. Natomiast, co ciekawe w zbiornikach o wysokiej zawartości dwutlenku węgla tworzy formę karłowatą, forma ta ma wysmukłe ciało i długość 9-10 cm. Ryba karaś preferuje ciepłe, płytkie wody o niekoniecznie wysokiej jakości, w tym stawy, zbiorniki retencyjne i kanały. Zdarza się też tak, że te ryby żyją w większych stadach.

Karaś pospolity – Odżywianie

Ryba ta żywi przede wszystkim bezkręgowcami wodnymi, które żyją na obszarze mulistego dna. W menu tejże ryby znajdziemy:

  • glony;
  • rośliny wodne;
  • plankton;
  • skorupiaki;
  • larwy owadów;
  • małe wodne bezkręgowce.

Karasie srebrzyste uchodzą za ryby roślinożerne, a bezkręgowce wodne stanowią jedynie uzupełnienie diety ryby.

Metody połowu i dodatkowe informacje

Tarło karasia ma miejsce od maja do lipca. W związku z tym procesem samica składa około 150 000 jaj. Następnie ikra karasia przyczepia się do roślin, a taki okres inkubacji trwa od 3 do 7 dni. Dojrzałość płciową ryby osiągają w 3-4 roku życia. Dla karasi okres ochronny, wymiar ochronny czy też limit dobowego połowu nie występują. Natomiast sposoby łowienia tych ryb mogą być zróżnicowane. Mianowicie począwszy od metody gruntowej (wędzisko feeder lub picker), a skończywszy na metodzie spławikowej o wędzisku długości 4-5 metrów. Najlepszymi przynętami są białe i czerwone robaki, ochotki, kukurydza oraz pęczak. Należy pamiętać, aby umieszczać przynęty na dnie, gdyż ryby te żerują przydennie.

Lipiec i sierpień to idealne miesiące na połów karasi. Dodajmy też, że liczebność populacji karasi zależy od warunków środowiska — w monokulturze może być wielka. Natomiast w środowisku naturalnym liczebność ta spada ze względu na obecność drapieżników.

Polecane metody połowu karasia:

Jak przyrządzić? Przepis na karasia!

smażona wzdręga
Wzdręga smażona. Źródło: GettyImages.com (Canva)

Oto przepis na karasia pieczonego w marynacie ziołowej:

Składniki:

  • 1 karas o wadze około 500 g
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i opłucz pod bieżącą wodą. Potem osusz i przygotuj nacięcia na bokach ryby.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn i tymianek w misce.
  3. Następnie wetrzyj marynatę na wierzch i we wnętrze ryby. Odstaw do lodówki i marynuj przez co najmniej 30 minut, a najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  5. Potem przełóż rybę karas wraz z marynatą na blaszkę do pieczenia, oprósz solą i pieprzem do smaku.
  6. Piecz przez około 30-40 minut, lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone.

Podaj karasia z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa lub ziemniaki. Smacznego!

[xyz-ips snippet="loop"]
[xyz-ips snippet="loop"]

Miesięcznik Wędkarski Świat – Oprócz nowoczesnego wędkarstwa, na łamach “WŚ” propagujemy zdrowy styl życia, ciekawe formy rekreacji, turystykę krajową i zagraniczną. 

Wędkarski Świat © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżonE